Pavisam bikuc basha konfigs..

Vakar uzliku jauno KDE 3.2.1 no neoficiaalajaam pakaam prieksh Slackware 9.1. Iisteniibaa taac gljux vien ir, neskatoties uz to, ka te jau skaitaas izlaboti 3.2 gljuki. Peec uzlikshanas skanja norm nelaidaas [nelaizhas veel joprojaam]. Tjipa katrreiz, kad palaizh kde, ir jaarestoree alsa's settingi. Ja nav ruuts, tad veel saka, ka naw permisijas uz sound draiviem. Varbuut arii to var kaut kur sakonfigureet, bet man ir liikas rokas ;p. Veel taada nepatiikama lieta notikaas ar xmms, jo minimizeejas tikai pats playeris [ne playlists vai ekvalaizers]. Veel peec jaunaa KDE uzlikshanas konsolee raadiijaas 'bash-2.05b$', nevis kaa ieprieksh 'juuzeris@serveris:dir' [vai kaut kaa tml]. Nu tad turpinaajumaa pavisam biku par to kaa konfigureet bash.

Bash vispaar skataas 5us konfiguraacijas failus:

# /etc/profile
# /etc/bashrc
# ~/.bash_profile
# ~/.bashrc
# ~/.bash_logout

Es izmantoju ~/.bash_profile [straadaa, kad ielogojas] un ~/.bashrc failus [straadaa, kad atver konsoli]. Konfigureeshanai/formeeshanai var izmantot titaadas lietas..

\t laiks HH:MM:SS formaataa
\d datums "Weekday Month Date" formaataa (piem, "Tue May 26")
\n jauna rinda
\s shella neims
\w tekoshaa [current] direktorija
\W beisneims currentai direktorijai
\u lietotaaja vaarc
\h hostneims
\# kaartas nummurs shij komandai
\! historija [history] nummurs shij komandai
\$ ja UID ir 0, tad #, ja ne - $

Ja tu PS1 uzlixi kaa PS1="[\u@\h \W]\$", tad tavs prompt [displeja ekraanaa izspiidinaats teksts, kas noraada, ka lietotaajam jaaievada zinaama informaacija ;p] izskatiisies apmeeram shadi:

[juuzeris@localhost /etc]$

Un no PS1="[\t \s]\$ ", tew buus kaut kas taads:

[12:18:24 bash]$

Veel var arii piemest kaadu aliasi. Piem., zinam, ka ar 'ls --color', nolistees ar kraasaam, bet parastais 'ls' - bez kraasaam. Taapeec var piemest aliasi:

alias ls='ls --color'

Var arii uz kaadu diru uztaisiit aliasi:

alias gygy='cd /home/juuzers/folderis/veel/dziljaak/kaut/kur'

Tiem, kam dziiwot apnicis, var uztaisiit jauku aliasi, kas smuki patiiriis cietaa diska saturu.. ;p

alias pashnaaviiba='rm -rf /'

Uzliktaas aliases var aplureet ieraxtot 'alias' un nonjemt ar 'unalias alises_nosauk'. Protams, taas alises, ko ieraxtiijaam failaa, buus atkal, kad naakoshreiz startees konsoli. Piemeeram mans .bashrc izskataas titaads:

alias ls='ls --color'

PS1="[\u@\h:\w] " 
case `id -u` in
      0) PS1="${PS1}# ";;
      *) PS1="${PS1}$ ";;
esac

 

Tas, protams, tikai ir pavisam biku no visaam konfigureeshanas iespeejaam. Var arii pievienot ne tikai aliases, bet arii funkcijas. Pat mailu var nochekot. Lai uzzinaatu vairaak, jaaiet pie googles tantes.

Komentāri

  • mja vecais vismaz cerigak ka man! Manam uz Mandrake 9.2 xmms neradija dziesmu sarakstu. Jaliek laikam man ta bus 10 :D

Pievienot komentāru